Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Sprawdź, gdzie kupić sól kłodawską, wejdź na https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Substancją niezbędną do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie właściwości posiada różowa sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Dlaczego należy wykorzystywać je w kuchni?

Różowa sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?

Sól kuchenna to jedna z najważniejszych przypraw, która świetnie podkreśla smak posiłków. Chociaż nadmierne użycie soli ma negatywne oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne porcje (w granicach 6 g w ciągu 24 godzin) są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, tj. pierwiastek regulujący podtrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów liczących blisko 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, takich jak żelazo, selen czy cynk, a jednocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska znakomicie uwydatnia smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie niewielkich, jak i pokaźniejszych kryształków.

Sól kłodawska – źródło magnezu, żelaza i wapnia

Sól kłodawska natomiast to substancja o dużym poziomie czystości – zawiera 97% NaCl i jest doskonałym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest m.in. kopalnią żelaza, wapnia czy magnezu, a więc pierwiastków potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie traci swoich cech i jest łatwo absorbowana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]