Zbiorniki stalowe i zbiorniki fermentacyjne dla przemysłu

Jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i zachowuje swoje właściwości nawet w skrajnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną gołym okiem warstwę. Ochrania ona stal przed negatywnym wpływem wielu substancji chemicznych, jak również podnosi jej wytrzymałość na niekorzystne warunki. Dzięki tym atrybutom zbiorniki ze stali nierdzewnej są stosowane w wielu obszarach przemysłu.

Zbiorniki ze stali nierdzewnej dla przemysłu kosmetycznym

Z uwagi na fakt, że stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi używanymi do wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są w szerokim zakresie stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno do przechowywania znacznych ilości ukończonych już środków, jak i w procesie produkcyjnym. Wspomniane wyżej cechy sprawiają, iż zbiornik nierdzewny jest też idealnym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających paliwa oraz dla przemysłu chemicznego.

Zbiorniki stalowe w branży spożywczej

Zbiornik stalowy jest często stosowany w przeróżnych fabrykach z szeroko pojętej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W piekarniach, gorzelniach czy browarach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne także wyprodukowane z tego stopu. Oferta firm zajmujących się produkcją zbiorników ze stali nierdzewnej cieszy się zainteresowaniem branży spożywczej przede wszystkim dlatego, że na takich zasobnikach nie zbiera się nalot, który mógłby sprzyjać zakażeniu ich zawartości mikroorganizmami bądź dzikimi drożdżami.