Kiszonki – przetwory z warzyw znane na całym świecie

Dowiedz się, gdzie kupić kiszonki warzywne.

Kiszonki z warzyw są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański smakołyk, nieczęsto napotykany w innych częściach świata. Jednakże domowe kiszonki popularne są nie tylko na terenie Europy, ale także w obu Amerykach oraz w Azji.

Kiszone przetwory z warzyw znane są ze swoich aspektów prozdrowotnych

Historycy potwierdzają, iż metoda konserwowania pożywienia przez ich przechowywanie w solance, w roztworze octu lub w soli, znana jest ludzkości od przeszło czterech tysiące lat. Technika ta prawdopodobnie nie została opracowana w Europie, a w rejonie antycznej Mezopotamii. Żywność, którą poddaje się fermentacji mlekowej nie psuje się, bo niska kwasowość zawiesiny, w której jest ona zanurzona, powstrzymuje namnażanie się bakterii przyspieszających gnicie. Parę wieków wstecz była to najlepsza metoda, by przedłużyć okres przydatności do konsumpcji warzyw, mięsa i ryb niekiedy o kilka miesięcy. W wyniku tego pojawił się obyczaj szykowania m.in. kiszonych przetworów z myślą o miesiącach zimowych. Kiszonki od zawsze znane są z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna jest prawdą. Cechują się one np. dużą zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kiszone warzywa, sporadycznie cierpieli z powodu gnilca. Ciekawostką jest, iż po polsku kwaszone przetwory warzywne określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma dla zwierząt przykładowo z pulpy ziemniaczanej bądź kukurydzy.

Kwaszonki w Polsce i na świecie

Najczęściej spotykanym kwaszonym warzywem jest ogórek, którego używa się w kuchni zasadniczo w większości rejonów świata, także w USA oraz w Kanadzie, gdzie ten wariant przetworów z warzyw nie cieszy się ogromną popularnością. Jednak pickle są tam bodajże niezwykle lubianym uzupełnieniem hot-dogów, hamburgerów i kanapek. W naszym kraju oprócz ogórka, równie popularne są kiszone buraczki i kapusta, z których korzysta się do przyrządzania zup oraz surówek. Jednakże to nie jedyne warzywa, które można kisić. W różnych rejonach świata kisi się m.in. paprykę, białą rzodkiew, a także owoce (np. śliwki), a czasem nawet ryby.

Solanka i ocet zmieniają teksturę oraz smak warzyw, dając im chrupkość i kwasowość. Kwaszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni lat stały się bazą bądź istotnym dodatkiem do setek przepisów regionalnych. Należy wiedzieć, iż smak kiszonek różnić się w oddalonych od siebie regionach świata, bo zależy on od dodatków do zalewy, których używa się w procesie kwaszenia. W związku z tym ogórek wyprodukowany według typowego polskiego przepisu, miał inny smak niż ten wyprodukowany np. w Izraelu.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]