kiszone ogórki

Kwaszone ogórki – niekaloryczne, smaczne i zdrowe

W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie lub jako surówka do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni konsumujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bowiem kiszone warzywa są tak samo zdrowe, co pyszne.

Ogórki kiszone – przygotuj je sam bądź kup gotowe

Ogórki kiszone to warzywa wystawione na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich wykonanie jest niesłychanie proste. Używa się do tego beczułek z drewna bądź dużych glinianych garnków, w których surowe ogórki zalewa się solanką. Następnie stawia się je na minimum kilkanaście dni w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Wielbiciele niezbyt kwaśnych smaków mogą spożyć kwaszonkę już po kilku dobach – ogórki tego rodzaju nazywamy „małosolnymi”. W bazowym przepisie do solanki wraz z ogórkami wkłada się ząbki czosnku oraz koper, jednak smak ogórków kwaszonych można wzbogacić również różnymi przyprawami, między innymi liśćmi laurowymi, kawałkami chrzanu lub pieprzem. Rzecz jasna nie każdy ma czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, aby na własną rękę przygotowywać takie kiszonki. Nie każdy dysponuje również piwnicą albo spiżarnią, w której może chować żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że należy odmówić sobie spożywania kiszonych ogórków – zawsze możemy nabyć je w markecie na wagę bądź w wygodnych opakowaniach, np. w pojemnikach z rączką albo w woreczkach z folii, które bez problemu da się schować w lodówce.

Dlaczego należy spożywać kwaszone ogórki?

Od stuleci wiadomo, że warzywa wystawione na działanie fermentacji korzystnie oddziałują na nasz układ pokarmowy. I tak jest w rzeczywistości, bo wraz z kiszonkami spożywamy dobroczynne bakterie, które dobrze oddziałują na florę jelit i obniżają ich pH, usprawniając w konsekwencji procesy trawienne. Jednak to nie wszystko! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (to zaledwie 12 kilokalorii na 10 dag), a jednocześnie zawierają między innymi witaminę C, D i K1, witaminy z grupy B, jak również sporo minerałów niezbędnych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to np. magnez, wapń, żelazo, miedź i potas. A co z sokiem z kwaszonych ogórków? O ile lubimy kwaśne smaki, polecamy nie wylewać go po zjedzeniu warzyw. Lepiej wykorzystać go do zupy ogórkowej bądź wypić, gdyż w czasie kiszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do zalewy. Warto jednakże zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się bowiem znaczna ilość soli.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]