Mieszanki przypraw – do czego służą w wędliniarstwie?

Smak kiełbas zależny jest nie tylko od rodzaju mięsa, jakie zastosowano do ich zrobienia. Równie istotne są wszak mieszanki przypraw i wszelkiego typu dodatkowe składniki. W znaczącym stopniu wpływają one na smak takich wyrobów, poprawiają ich konsystencję, a niekiedy też przedłużają ich termin przydatności. Choć kierowane są przede wszystkim do masarni, nabyć je mogą wszyscy klienci.

Mieszanki przypraw poprawią aromat mięsa

Mieszanki przypraw dla sektora mięsnego wytwarzane są najczęściej z naturalnych składników – przypraw lub ekstraktów roślinnych. Typowe dla nich okazuje się duże stężenie składników, a na kilogram mięsa musimy zastosować jedynie 5 gramów dodatku. Produkty tego typu przystosowane są do różnych gatunków kiełbas – jednych używa się do produkcji zwykłych szynek, innych zaś do podrobów lub konserw

Co oprócz mieszanek przypraw?

Poza mieszankami mieszanek przypraw branża mięsna wykorzystuje też inne dodatki do wędlin. Nierzadko używane bywają na przykład kutrole, które zmniejszają czas wędzenia i utrwalają barwę produktów. Poza tym, nierzadko zaobserwować możemy również wykorzystanie polimasów, które podnoszą wagę wędliny i doskonale wiążą wilgoć. Dostępne są też mieszanki przypraw, które dzięki dodatkom funkcjonalnym poprawiają również właściwości wyprodukowanej z ich użyciem kiełbasy.