Żurek i barszcz biały – smaczne zupy kuchni słowiańskiej

Zamów zakwas na biały barszcz.

Ostatnio z rzadka już zjadamy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez notoryczny braku czasu, co wywołuje potrzebę szybkiego nasycenia się, chętnie omijamy zupy, ograniczając się do potraw niegdyś podawanych na ogół jako to drugie danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, takie jak barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli własnoręcznie przygotowujemy je już tylko sporadycznie, to wciąż są one stałą pozycją w menu bufetów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są zwyczajowo stawiane na stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.

Żurek to nie barszcz biały – najważniejsze różnice

Jeśli spyta się obywatela polski o białą zupę gotowaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Mnóstwo osób wręcz nie wie, że to dwa odmienne potrawy, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek przyrządza się z zakwasu z mąki żytniej, z kolei barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. To jednakże nie wszystko, co odróżnia te zupy, choć trzeba zdecydowanie podkreślić, że nie ma jednej obowiązującej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników jest odbiciem umiejętności kucharza oraz jego osobistych smaków. Co jednak da się wskazać to fakt, że do barszczu białego zwykle dodaje się więcej grzybów oraz jarzyn. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można wykorzystać sok kapusty kwaszonej lub z ogórków kiszonych. Z kolei z żurkiem temat jest nieco bardziej zagmatwany, bowiem w ramach tej grupy zup wydziela się 3 typy:
– kwaskowaty, gęsty żur gotowany najczęściej z dużą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, podawany z kawałkami kartofli;
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany sowicie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go przeważnie z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc zupę, w której pokrojone w kostkę ziemniaki gotuje się na zakwasie chlebowym bądź żytnim.

Zakwas na żurek i barszcz biały? Kupić czy przygotować samodzielnie?

Przygotowanie zakwasu na wypunktowane wcześniej zupy jest łatwe, jednak nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W literaturze kulinarnej przeczytać można dziesiątki instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto przetestować. Wykorzystując jednakże domowy zakwas należy zaplanować pichcenie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeżeli ochota np. na żurek najdzie was znienacka, warto wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki żytniej i pszennej, dzięki którym przyrządzimy wyborny biały barszcz i żurek śląski bądź staropolski.

Dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]