Chociaż przywykliśmy do pewnych kombinacji smaków, nie oznacza to, że parowanie ze sobą potraw, które na pozór absolutnie się wykluczają, nie może przynieść interesujących i,…
Więcej Food pairing – gotowanie może być przygodąŻywność
Żurek i barszcz biały – smaczne zupy kuchni słowiańskiej
Ostatnio z rzadka już zjadamy obiady składające się z dwóch posiłków. Przez notoryczny braku czasu, co wywołuje potrzebę szybkiego nasycenia się, chętnie omijamy zupy, ograniczając…
Więcej Żurek i barszcz biały – smaczne zupy kuchni słowiańskiejKiszonki – przetwory z warzyw znane na całym świecie
Kiszonki z warzyw są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to głównie słowiański smakołyk, nieczęsto napotykany w innych częściach…
Więcej Kiszonki – przetwory z warzyw znane na całym świecieSuperfood po polsku
Termin “superfood” oznaczający żywność, która jest szczególnie bogata w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na utrzymanie dobrego stanu zdrowia, stał się w ostatnich latach bardzo popularny.…
Więcej Superfood po polskuKwaszone ogórki – niekaloryczne, smaczne i zdrowe
W sałatce warzywnej, na kanapce, w zupie lub jako surówka do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni konsumujemy częściej niż chcielibyśmy przyznać. I…
Więcej Kwaszone ogórki – niekaloryczne, smaczne i zdroweJak zrobić grzane wino? Przegląd klasycznych i oryginalnych dodatków
Chłodne wieczory umili pyszny i aromatyczny trunek. Dziś na blogu o tym, jak zrobić grzane wino w wersji galicyjskiej oraz szwedzkiej, a także przegląd klasycznych…
Więcej Jak zrobić grzane wino? Przegląd klasycznych i oryginalnych dodatkówZalecamy pić sok z kiszonej kapusty i buraków!
Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan powtórnie wróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także inne, dotychczas mniej znane owoce…
Więcej Zalecamy pić sok z kiszonej kapusty i buraków!Jak przefiltrować lub rozcieńczyć nalewkę?
Amatorzy domowych trunków, w trakcie przygotowywania wysokoprocentowych alkoholi, borykają się z wieloma problemami. Popularne pytania, które pojawiają się w trakcie, to jak rozcieńczyć nalewkę oraz…
Więcej Jak przefiltrować lub rozcieńczyć nalewkę?Zamienniki kapsułek Nespresso – poznaj ciekawe aromaty kaw
Kapsułki do Nespresso są jednymi z najstarszych na rynku. Zostały opracowane w Szwajcarii już w połowie lat 70-tych XX w. i od tego czasu stopniowo…
Więcej Zamienniki kapsułek Nespresso – poznaj ciekawe aromaty kawZamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo to także kawy single origin
Metoda parzenia kawa w kapsułkach została opracowana u schyłku lat 70-tych i powoli zdobywała sobie nowych zwolenników. Ten praktyczny proces pozwala na przyrządzanie napoju wysokiej…
Więcej Zamienniki kapsułek Tchibo Cafissimo to także kawy single origin