Przyprawy do kiełbas

Zawodowi masarze podkreślają znaczenie ziół w produkowanych przez siebie wyrobach. Posiadanie przez wędliny niezwykłego aromatu oraz smaku jest zasługą właśnie przypraw do mięs. Odpowiednio dobrane zioła są gwarancją udanego obiadu. Przyprawa do mięs uwydatnia smak potraw oraz nadaje im apetyczny kolor. Gotowe mieszanki przypraw są specjalnie przeznaczane do konkretnego gatunku mięsą. Sekret tkwi w ich odpowiednim doborze. Sztukę tę można jednak opanować poprzez serię prób i błędów. W kuchni każego uznanego kucharza nie powinno zabraknąć przyprawy do kiełbas.

Pod jakimi postaciami mogą występować zioła w mieszankach przypraw?

Zioła oraz mieszanki przypraw ułatwiają trawienie. Przyprawy do kiełbas wytwarzane są z nasion, kory, czy liści. Są suszone w postaci całych fragmentów rośliny np. ziele angielskie, rozdrobnione do odpowiedniej postaci jak bazylia albo mielone, czego przykładem jest cynamon. Mielenie przypraw ma na celu wydobycie z nich całą esencję. Przyprawy do mięs można podzielić na kilka podstawowych grup:

  • ziołowe: np. bazylia, estragon
  • korzenne, to m.in. cynamon, pieprz
  • warzywne: jak m.in. czosnek, szczypiorek
  • mieszanki przyprawowe takie jak: curry (w skład przyprawy wchodzą: kurkuma, gałka muszkatołowa, kardamon, kmin rzymski, cynamon, imbir, goździki)