Wyjątkowe obwarzanki krakowskie

obwarzanki krakowskie

Posiadają niepowtarzalny aromat, wyglądają bardzo interesująco, natomiast nabyć je można tylko w jednym mieście na Ziemi. O czym piszemy? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezsprzecznie są symbolem historycznej stolicy naszego kraju i najważniejszą tradycją krakowskich piekarzy. Dlaczego szczycą się tak szczególnym uznaniem? Jak powstają obwarzanki krakowskie? Dlaczego goście przybywający do Krakowa najpierw chcą skosztować właśnie tego specjału?

Obwarzanki krakowskie – o tradycji parę słów

Tradycja wypiekania obwarzanków krakowskich sięga aż trzynastego wieku. W księgach zaś pojawiły się wiek po tym, gdy zauważono, że przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je wyłącznie w okresie Wielkiego Postu, jednak potem jadano je też w innych porach roku. W piętnastym stuleciu władca Jan Olbracht ustanowił dokument, na mocy którego mieli prawo wytwarzać je tylko krakowscy rzemieślnicy. Podobną ustawę uchwaliła 5 stuleci później Unia Europejska, wpisując je na listę produktów tradycyjnych.

Jak wypieka się obwarzanki krakowskie?

Obwarzanki mają kształt pierścienia z wyraźną spiralną powierzchnią oraz średnicę około 15 cm. Obwarzanki krakowskie od wieków produkowane są w myśl identycznego przepisu. Ich określenie i wyjątkowy aromat są skutkiem obwarzania. Po wyciągnięciu z wody obwarzanki krakowskie wzbogaca się dodatkami – na przykład solą lub serem – i wkłada do pieca.

Dane teleadresowe:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]